Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Εισήγηση Δημάρχου Καρδίτσας για προϋπολογισμό και πρόγραμμα εκτελεστέων έργων.



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΩΝ ΕΡΓΩΝ 2010
Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2010 σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και τη χώρα γενικότερα.
Ευθύς εξ’ αρχής θέλω να υπογραμμίσω ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε τους δημότες μας, γι’ αυτό και οι αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη θα είναι μηδενικές. Είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο για τους κατοίκους του Δήμου μας που επαναβεβαιώνει την ευαισθησία που επιδεικνύει η Δημοτική μας Αρχή έναντι των μεγάλων προβλημάτων.
Είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το Δήμο και είναι αξιοσημείωτο ότι στη διάρκεια της δικής μας τετραετίας είχαμε την μικρότερη αύξηση τελών από όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας.






Την μηδενική αύξηση των Δημοτικών τελών για το 2010 θα την αντιμετωπίσουμε με την αύξηση της είσπραξης των βεβαιωθέντων χρεών προς το Δήμο μας, κάτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια της δικής μας Διοίκησης με την αύξηση των βεβαιωθέντων εσόδων και ταυτόχρονη αύξηση των εισπραχθέντων.
Αυτό είναι επί πλέον ένα δίκαιο μέτρο ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών, γιατί δεν είναι ορθό άλλοι να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δήμου και άλλοι όχι.
Το 2010 θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση, όπως κάναμε μέχρι τώρα και όπως πετύχαμε τα 3 προηγούμενα χρόνια και αποδεικνύεται πλέον με τα στοιχεία των απολογισμών που εγκρίναμε.
Βασικοί στόχοι και αυτή τη χρονιά όπως και τα προηγούμενα χρόνια είναι:
  1. Να αυξήσουμε το ύψος εκτέλεσης του προϋπολογισμού
  2. Να υπάρξει ανοδική πορεία έργων όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια και δείχνουν τα στοιχεία του τελευταίου απολογισμού σε μια περίοδο μάλιστα που δεν έχει ανοίξει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα – ούτε το ΕΣΠΑ (Δ’ΚΠΣ) ούτε το πρόγραμμα «Θησέας»- ενώ έχει κλείσει και το Γ’ ΚΠΣ.
  3. Να στηρίξει με τις αναγκαίες επιχορηγήσεις τα Νομικά Πρόσωπα για την καλύτερη λειτουργία τους.
  4. Καμία αύξηση προσωπικού, όπως ακριβώς κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια
  5. Την μείωση των εξόδων προς τρίτους
  6. Την αύξηση εσόδων από οφειλόμενα στο Δήμο
  7. Την περαιτέρω μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που είναι βραχνάς για το Δήμο
  8. Καλύτερο έλεγχο της μείωσης του ρυθμού αύξησης του συνόλου των υποχρεώσεων του Δήμου και του γενικού Συνόλου του Παθητικού, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια της δικής μας Διοίκησης
Δεν μπορεί ο Δήμος να αυξάνει το χρέος με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπως συνέβη επί θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του κ. Τέγου που ενώ δήλωνε ότι θα παραδώσει το Δήμο χωρίς χρέη τα αύξησε κατά 10 φορές, δηλαδή 1000% κάτι που δεν συνέβη σε άλλο Δήμο της χώρας, επιτυγχάνοντας αρνητικό ρεκόρ.
-----------------------------------------------------------
-Και όλα αυτά θα γίνουν παράλληλα με την συνέχιση της επιτυχούς μέχρι τώρα προσπάθειας για βελτίωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών του Δήμου.
Επιπλέον ο Δήμος Καρδίτσας με τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα, τη ΔΗΚΕΚ, το Ωδείο του Δήμου Καρδίτσας, τη Φιλαρμονική, το Λαογραφικό Μουσείο, τα Εργαστήρια Τέχνης και τις Παιδικές Βιβλιοθήκες πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό με εκδηλώσεις επιπέδου στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα και πρωτοβουλίες σημαντικής εμβέλειας.
-----------------------------------------------------------
-Συγχρόνως θα αποδίδουμε όλα τα χρήματα και θα αναβαθμίζουμε την λειτουργία του Δήμου στα θέματα που αφορούν τις σχολικές μονάδες, τους χώρους άθλησης και τις πολιτιστικές δραστηριότητες κάτι που δεν συνέβαινε με την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας που παρακράτησε χρηματοδοτήσεις που έρχονταν για σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.
------------------------------------------------------------
- Θα συνεχίσουμε επίσης τη λειτουργία του Δήμου και των οργάνων με πλήρη διαφάνεια όπως π.χ. με τη μετάδοση των συνεδριάσεων από το διαδίκτυο που καθιερώσαμε και την προσαρμογή στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων όπως ακριβώς έγινε με τη διάλυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και την δημιουργία της ΔΗΚΕΚ και τη λειτουργία του Παυσιλύπου ως εταιρεία του Δήμου.
-------------------------------------------------------------
- Θα συνεχιστεί τέλος η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προσαρμογής των Νομικών Προσώπων και επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες, τα δεδομένα των καιρών και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΩΝ ΕΡΓΩΝ
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο, όχι μόνον λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως γιατί δεν έχει ανοίξει ή τώρα ανοίγουν τα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα για έργα στους Δήμους όπως το Γ’ ΚΠΣ (που έκλεισε), το ΕΣΠΑ (που τώρα ουσιαστικά ξεκινάει), ο «Θησέας» κ.λ.π.
Θα ήθελα όμως να διαβεβαιώσω εσάς και τους δημότες ότι:
  1. Θα διεκδικήσουμε πόρους όχι μόνον από τα προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και από κάθε άλλη πηγή χρηματοδότησης, όπως κάναμε τα 3 προηγούμενα χρόνια, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Πολιτισμού, την «Κοινωνία της Πληροφορίας», το ΕΤΕΡΠΣ, τους Μεσογειακούς κ.α.


Δεν εφησυχάζουμε, αλλά αντίθετα αγωνιζόμαστε, γιατί θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται για δεκαετίες η υποβάθμιση της Καρδίτσας σε φτωχό συγγενή της Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε στο ΕΣΠΑ, πρόγραμμα ανταγωνιστικό μεταξύ των Δήμων με την κατάθεση πρότασης
Θα υλοποιήσουμε το 2010 το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στα χρονικά του Δήμου.
Μόνο το πρώτο 2μηνο του 2010 δημοπρατούμε έργα προϋπολογισμού 3.515.000 ευρώ τα οποία θα συμβασιοποιηθούν άμεσα.
Το πρόγραμμα είναι αυξημένο κατά 9% σε σχέση με το πρόγραμμα του 2009 και για να γίνονται και οι συγκρίσεις με την τελευταία χρονιά της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι αυξημένο κατά 149% σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα του 2006.
Παρά το γεγονός ότι όπως προανέφερα δεν έχουν ανοίξει τα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται 20 μεγάλα ενταγμένα έργα ( υπό δημοπράτηση, υπό εκτέλεση ή σε φάση ολοκλήρωσης) που όλα θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2010.
Περιλαμβάνει για πρώτη φορά χωριστή ενότητα ειδικά για τα Δημοτικά Διαμερίσματα με έργα 1.553.000 ευρώ, στα οποία θα προστεθεί και ένα ακόμα έργο οδοποιίας ύψους 400.000 ευρώ, εφόσον εγκριθεί από το Δ.Σ. η προτεινόμενη αναμόρφωση του δανείου των 670.000 ευρώ.
Με την έγκριση και αυτού του έργου στα Δ.Δ. αντιστοιχεί το 20% του συνόλου των έργων, έναντι 4,3% και 5,2% το 2005 και το 2006 αντίστοιχα.
Για πρώτη επίσης φορά κατανέμουμε όλη την εκτιμούμενη ΣΑΤΑ των 2.300.000 ευρώ σε έργα.
Όλα τα έργα θα γίνουν μόνο με εξασφαλισμένες πιστώσεις, όπως έγινε στην τριετία που έχουμε τη Διοίκηση του Δήμου και με βάση μελέτες.
Τα φαινόμενα των ατιμολόγητων δαπανών που παραλάβαμε ως «προίκα» από τη θητεία του κ. Τέγου, δηλαδή έργα χωρίς χρηματοδότηση που αγγίζουν τα 2.000.000 ευρώ δεν θα επαναληφθούν.
Ούτε έργα χωρίς μελέτες ή ακόμη και χωρίς συμφωνητικά και χωρίς δημοπρατήσεις όπως στην πλατεία Αγιοπηγής ή τα φαινόμενα της κεντρικής πλατείας και της μελέτης ανάπλασης της οδού Βάλβη θα επαναληφθούν.
Θα επιλέξουμε μόνο χρήσιμα έργα και δεν θα τα δώσουμε σε ιδιώτες, όπως έγινε με τα Δημοτικά Σφαγεία που μετά την ολοκλήρωσή τους αποδόθηκαν σε ιδιώτες που έκαναν νέες κατασκευές. Ούτε θα βάλουμε ως συμβούλους μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες με τεράστια ποσά όπως η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Τέλος θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα της προηγούμενης διοίκησης για κατακράτηση από το Δήμο κονδυλίων που έρχονται για τα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου